Het geplande kennis- en inspiratiefestival Achterhoek Inclusief op 22 maart gaat NIET door. Vanwege te weinig aanmeldingen hebben we helaas moeten besluiten om deze middag bij Hof van Eckberge in Eibergen te annuleren.

De middag was bedoeld om kennis en ervaringen te delen en inspiratie op te doen op het gebied van inclusief werkgeverschap. Het programma – bestaande uit een gastspreker, twee workshoprondes met acht verschillende workshops en volop ruimte om met elkaar in gesprek te gaan – was met enthousiasme en betrokkenheid van velen opgezet en uitgewerkt.

Primaire voorwaarde blijft echter dat er voldoende aanmeldingen zijn zodat aanwezigen deze kennis en inspiratie kunnen ophalen én delen. Helaas bleef het aantal aanmeldingen achter bij onze verwachtingen en hebben we moeten besluiten de middag te annuleren.

We waarderen de interesse van alle betrokken bedrijven en organisaties die workshops wilden geven en van hen die zich wel aangemeld hebben om (meer) werk te maken van inclusief ondernemen. Als platform bind! blijven we dan ook bezig met het delen van mooie voorbeelden van en waardevolle kennis rondom inclusief ondernemen. Wil je hiervan automatisch op de hoogte blijven? Word dan (gratis) lid en ontvang onze nieuwsbrief en/of volg onze pagina op LinkedIn.

Maak (meer) werk van inclusie!

Op woensdagmiddag 22 maart vindt het Kennis- en inspiratiefestival Achterhoek Inclusief plaats. Van 14 tot ongeveer 17 uur treffen ondernemers, overheden, zorg- en onderwijsinstellingen en begeleidende instanties uit de Achterhoek elkaar om kennis en ervaringen te delen en inspiratie op te doen op het gebied van inclusief werkgeverschap. Alle organisaties en iedere ondernemer – zeker zij die hier nog niet mee bezig zijn en er graag meer over willen weten – zijn van harte welkom!

Samen de eerste regio van 1.000 inclusieve werkgevers

We hebben in de Achterhoek al veel werkgevers die één of meer mensen in dienst hebben met een extra begeleidingsbehoefte. Kijk maar eens naar deze Unieke Achterhoekse werkgevers en mogelijk ben je zelf ook één van hen. Maar het kan en moet meer: meer inclusieve werkgevers in de Achterhoek die meer mensen mee laten doen in het arbeidsproces. Met het festival Achterhoek Inclusief willen we hieraan een boost geven door goede voorbeelden met elkaar te delen en elkaar te helpen met tips en begeleiding. Samen met VNO-NCW Achterhoek en ‘Unieke Achterhoekers’ verstuurden we ruim 400 Achterhoekse werkgevers een uitnodiging. Iedereen is welkom. De toegang is gratis en we vragen iedere bezoeker een collega-werkgever mee te nemen die nog niet inclusief is maar hier wel interesse in heeft.

Laat je inspireren

Rolf Schrama komt als gastspreker vertellen over ‘de kracht van de afwijking’. Rolf heeft een zeer zeldzame vorm van dwerggroei waardoor de vooruitzichten bij zijn geboorte zeer somber waren. Wat volgde was een extreme reis waar hij langzaam maar zeker zijn afwijking begon te omarmen. Rolf neemt ons met een lach en een traan mee in zijn buitengewone reis naar paralympisch zeiler in Rio en coördinator inclusie en diversiteit bij Van Lanschot Kempen.

“Na zijn verhaal vroeg ik mij oprecht af wie er eigenlijk een beperking heeft. In die zin voelde ik mij beperkt. Mooi hoe jij je passie omzet in ZIJN in plaats van iets worden. Dank voor je ZIJN je hebt iets aangewakkerd bij velen van ons!”

Doe de workshops

Na de warming-up van Rolf kun je aan diverse workshops deelnemen. In twee korte rondes van ieder 20 minuten delen Achterhoekse werkgevers en organisaties hun praktijkervaringen en kennis met je. Of ze laten je ervaren hoe iets is. Bekijk hieronder alvast welke workshops je aanspreken. Vooraf inschrijven of reserveren is niet mogelijk maar alle workshops worden twee keer aangeboden.

KENNIS | Voorzieningen
Tonino Rodrigues vertelt over de voorzieningen die het UWV biedt, zoals aanpassing van de werkplek, vervoersmiddelen, communicatie-ondersteuning en andere hulpmiddelen.

INSPIRATIE | Uit de praktijk
Inou Heideman vertelt je graag over hun ervaringen met de inzet van mensen met een extra begeleidingsbehoefte bij assemblage van technische producten en met de mogelijkheid van werkervaringsplekken in het bijzonder.

INSPIRATIE | Uit de praktijk
Practise what you preach! Bij UWV Achterhoek en WerkgeversServicepunt Achterhoek werken veel medewerkers met een extra begeleidingsbehoefte. Thea Brinkhuis en Marije Kouwenberg delen graag hun praktijkervaringen.

DOEN | Samenwerken
Met elke nieuwe collega moet je leren samenwerken. Team Samen Sterk laat je met Praatkaarten ontdekken dat er veel gedeelde interesses zijn, ook tussen mensen die denken dat ze veel van elkaar verschillen.

DOEN | Beleef autisme
Ga de uitdaging aan en doe mee aan het Autisme Beleving Circuit van team Samen Sterk. Ervaar op een leuke en bijzondere manier hoe werken met een autisme is.

INSPIRATIE | Uit de praktijk
Miranda Maas van Packy’s vertelt je graag over hoe Royal Fassin dit aparte co-pack bedrijf een aantal jaar geleden opzette en zo georganiseerd heeft dat het voor het bedrijf én de medewerkers goed uitpa(c)kt.

INSPIRATIE | Uit de praktijk
Peter Hobbelen van de Confed Group – een inclusief en succesvol assemblagebedrijf met circa 500 gemotiveerde collega’s dat o.a. werkt voor Quooker – deelt zijn ervaringen. In de Achterhoek hebben ze een partnership met EM Kwadraad in Ulft.

KENNIS | Inclusieve technologie
Hoe breng je werkzaamheden dichter bij de mens? Inclusieve technologieën kunnen je daarbij helpen. Ontdek hoe augmented reality, smart glasses en exoskeletten werkzaamheden uitvoerbaar maken en houden voor medewerkers.

Ga in gesprek

Ook hebben we een Inclusie-hof waar je met verschillende partijen in gesprek kan gaan over deelaspecten van inclusie. Zo kun je onder andere in gesprek met medewerkers van Randstad RiseSmart Participatie over hoe zij je kunnen helpen de goede match te maken. Participatiecoaches van Estinea vertellen je graag meer over hoe je maatschappelijk betrokken kunt ondernemen. In de Inclusie-hof vind je daarnaast mooie voorbeelden van inclusieve relatiegeschenken gemaakt bij Achterhoekse zorgorganisaties.

Programma in vogelvlucht

13.30-14.00   inloop en ontvangst

14.00-14.10   start & welkom
14.10-14.55   gastspreker Rolf Schrama
15.00-16.00   workshoprondes 1 en 2 met wisseltijd
16.00-16.25   bezoek het Inclusie-hof en/of ga met elkaar in gesprek
16.25-16.45   gezamenlijke terugblik op de middag & blik vooruit
16.45-17.00   afsluitend drankje & netwerken