Wat bindt… Bennie en Lisa

Iedere woensdag en vrijdag is het vaste prik: Bennie Navis helpt Lisa Betlem en haar collega’s uit de brand met allerhande werkzaamheden in en rondom de Welkoop-winkel in Varsseveld. Vooral de werkzaamheden die met de bestelauto gedaan kunnen worden, zijn favoriet. De komst van Bennie is een gouden greep voor iedereen: Bennie heeft ‘het mooiste werk’ en voelt zich gewaardeerd, voor Lisa en haar collega’s levert het tijd, een gezellige collega én een lege klusjeslijst op.

Lisa: “Het is zo fijn dat Bennie er is. Iedere woensdag en vrijdag zijn het de parkieten die hij als eerste verzorgd. Daarna is het wisselend; soms is Bennie veel in en rondom de winkel en het magazijn maar het allerliefste gaat hij met de auto op pad.” Bennie vult aan: “Dat is echt mooi werk. Ik bezorg spullen bij klanten, breng of haal producten bij andere Welkoop-filialen of breng oud papier weg. Ik haal ook vaak eieren in Doetinchem of verse aardbeien in Aalten, die verkopen we dan weer in de winkel.” Op de vraag of hij navigatie gebruikt is het antwoord klip en klaar: “Ja, de navigatie hier,” en hij tikt tegen zijn hoofd. “Ik kom zelf uit Varsseveld en ik ken de omgeving en de regio goed. Zo’n navigatie via de telefoon of zo, die heb ik helemaal niet nodig.”

Goed geregeld
Sinds de zomer van 2021 is Martijn Knoef de nieuwe eigenaar van de Welkoop in Varsseveld. Bennie werkt nu zo’n anderhalf jaar bij hem. Bennie woont in Varsseveld bij Estinea en krijgt ook qua werk begeleiding vanuit deze zorgorganisatie. Eigenlijk had Martijn zelf nog niet eerder bij deze mogelijkheid stil gestaan. En wist hij niet wat er bij kwam kijken wanneer er iemand met een extra begeleidingsbehoefte bij je komt werken. Totdat participatiecoach Fieneke Hulshof van Estinea vrijblijvend contact opnam. Ze was op zoek naar een passende werkplek voor Bennie. Martijn: “Fieneke heeft ons alles duidelijk uitgelegd. Hieruit werd het me wel duidelijk dat alles goed geregeld is. Ook zoiets als zoals een contract of een verzekering. Vervolgens hebben we de sprong gewoon gewaagd en gekeken of dé klik er was met Bennie. Na één proefdagje wisten we al dat dit goed zou gaan uitpakken. Nu werkt Bennie twee volle dagen bij ons en dat gaat heel goed.”

Klanten
Aan het begin was het wel even spannend voor Bennie, zeker omdat hij hiervoor nog nooit in een winkel werkte. Lisa: “Het helpen van mensen en vragen beantwoorden was voor hem aan het begin dan misschien even wennen maar het gaat hem echt goed af. Wat helpt is dat Bennie uit Varsseveld komt; hij kent echt heel veel klanten.” In de winkel is Bennie vooral bezig met het vullen en spiegelen van de schappen. Bennie: “Heel soms doe ik de kassa. Ook heb ik net als iedereen zo’n oortje in en als iemand een vraag heeft waar ik niet mee kan helpen dan zeg ik gewoon ‘Ik vraag het even aan mijn collega’s’.”

Klik én vertrouwen
Volgens zowel Martijn als Lisa is het allerbelangrijkste dat er vooral een klik moet zijn. Lisa: “Als die klik er is, bouw dan het werk gewoon stap-voor-stap uit qua duur en werkzaamheden en durf elkaar daarin te vertrouwen. Dat levert je een nieuwe, ontzettend trouwe en dankbare collega op.”


Begeleid werken werkplek
Mensen zoals Bennie met een Wlz-indicatie werken op werkplekken die op maat gemaakt zijn. Hierbij gaat het om werk op onbetaalde basis of tegen een vrijwilligersvergoeding waardoor hun uitkering niet in gevaar komt.

Vanuit zorgorganisaties zoals Estinea is er voor werkgevers altijd een contactpersoon zoals Fieneke. Zij zoeken naar een goede match tussen werkgever én de betreffende persoon. Ze zijn bekend met de diverse financiële regelingen die voor werkgevers bestaan en kunnen waar nodig helpen bij eventuele aanvragen. Daarnaast begeleiden ze zowel de persoon zelf als de werkgever en de andere collega’s tijdens het inwerken en daarna. Zo kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoorden over de omgang met de werknemer met een beperking.


Meer weten?
Wil je graag persoonlijk nog wat meer informatie over de ervaringen van Welkoop Varsseveld? Of wil je meer informatie van Fieneke en haar collega’s van Estinea? Neem dan gerust contact op met Martijn Knoef via bl.varsseveld@welkoop.com of met Fieneke Hulshof via fieneke.hulshof@estinea.nl.

Kennisbank/toolkit

Social return waardering volgens bouwblokken:
http://www.socialreturningelderland.nl/images/bouwblokken-2019.pdf

HARRIE-training interne jobcoaching:
https://www.ikbenharrie.nl

Op naar de 100.000 banen:
https://www.opnaarde100000.nl