Wat bindt… Csilla, Niels en Charlotte?

Bij de entree van Intratuin in Bredevoort vind je één grote kleurige zee van bloeiende eenjarige planten. Iets verderop vind je de vaste planten en heesters. Het eerste deel is het domein van de Hongaarse Csilla Fodor, het tweede van Achterhoeker Niels Wevers. Wat hen bindt? De liefde voor planten en een goede grap. Soms in het Engels, soms in het Nederlands en soms half-half.

Csilla Fodor kwam in 2019 met haar twee dochters naar Nederland. Ze volgde haar man die het jaar daarvoor voor werk naar Lichtenvoorde verhuisde. Nadat de kinderen hun plek op school vonden, ging ze zelf ook vrij snel op zoek naar werk. Csilla: “Dat was heel lastig. Natuurlijk sprak ik de taal aan het begin nog niet. Veel uitzendbureaus gaven me daarom weinig kans. Uiteindelijk kreeg ik schoonmaakwerk voor 1,5 uur per dag. Maar dat vond ik veel te weinig, ik wilde meer doen! Één van mijn aardige buurvrouwen vroeg me wat ik dan het liefste zou willen doen. Ik vertelde haar dat ik het mijn droom was om met planten te werken.”

Blij
Charlotte de Groot-Heinen, eigenaar van de Intratuin-vestiging in Bredevoort, kwam via-via in contact met Csilla. De bedrijfsleider van toen, Hans Koskamp, had Csilla leren kennen en vertelde ons dat hij wel iemand wist voor allerhande werkzaamheden. Eerlijk gezegd hebben we het niet direct opgepakt. We twijfelden of het wel zou kunnen werken, omdat Csilla de Nederlandse taal niet machtig was. Maar we hadden echt snel iemand nodig, vooral voor de hand en spandiensten. Zo begon ze hier in 2020 toch. En wat waren we allemaal al snel blij dat ze er was!”

‘Eigen afdeling’
Csilla werkt gemiddeld 4 dagen van 5 uur bij de Intratuin, soms ook op zondagen en bij extra drukte springt ze vaak bij. Waar het eerst vooral ging om schoonmaak- en opruimwerkzaamheden in de winkel en achter de schermen, is ze inmiddels sinds februari helemaal verantwoordelijk voor de afdeling eenjarigen en perkgoed. Van bestellen tot presenteren en vragen van klanten beantwoorden, Csilla regelt het haar ‘eigen afdeling’. “Ik ben zo dankbaar dat ik hier mag werken, bij fijne collega’s en met werk waar ik van houd”, vertelt ze blij.

Nederlandse les
De komst van Csilla leverde in de praktijk geen enkel probleem op. Charlotte: “Nee, er is nooit een collega geweest die er ook maar iets van heeft gezegd. En ook voor mij is er eigenlijk weinig anders dan bij andere medewerkers. Ja, natuurlijk het enige is de taal. Maar in de praktijk is dat helemaal niet zo’n ding als we dachten.” Csilla: “Ik kan inmiddels het Nederlands vaak goed verstaan. Maar spreken vind ik nog vaak lastig. En dus is het soms Nederlands, soms Engels, soms half-half. Een dag per week ga ik naar Doetinchem om Nederlands te leren. Ik heb dit zelf uitgezocht. Ik ben naar de bibliotheek gegaan en heb daar gevraagd hoe ik de Nederlandse taal kon leren en waar ik daarvoor moest zijn. Zij hielpen me op weg naar de Taalschool van het Graafschap College.”

Anders?
Op de vraag of het voor de collega’s anders is om samen te werken met iemand die uit het buitenland komt, volgt van Niels een volmondig ‘nee’. “Het enige is echt de taal. Maar dat is eigenlijk ook niet zo verkeerd voor mij, zo haal ik mijn Engels weer wat op. En vertellen we elkaar moppen in een mengelmoes van Nederlands en Engels”, aldus een lachende Niels.

Lagere drempel
Charlotte bevestigt dat de goede ervaringen met Csilla er mede voor zorgen dat bij hen de drempel laag ligt om ook andere mensen die de taal nog niet goed spreken voor korte of langere tijd aan te nemen. “Vorig jaar werkte er ook een Oekraïense vrouw bij ons. Zij verhuisde echter waardoor dit stopte. Ook liep hier al eens een Poolse stage”, aldus Charlotte. Ze vervolgt: “Ik vind het mooi wanneer mensen het vak mooi vinden. Ik heb veel liever gedreven mensen die de taal niet spreken dan mensen die de taal kennen maar het niet naar het zin hebben op het werk.”


Taalschool
Csilla volgt Nederlandse les aan de Taalschool van het Graafschap College. Zij bieden cursussen Nederlands aan voor mensen die nog niet lang in Nederland wonen. De cursussen zijn gericht op:

      • Spreken, luisteren en gesprekken voeren
      • Lezen en schrijven
      • Rekenen
      • Alledaagse digitale vaardigheden om goed om te kunnen gaan met informatie en om te kunnen communiceren

Omdat gemeenten het belangrijk vinden dat iedereen mee kan doen, betalen zij het lesgeld. Deelnemers betalen wel zelf hun boeken en lesmateriaal. Meer info vind je hier.


Wil je graag persoonlijk nog wat meer informatie over de ervaringen op het gebied van inclusief ondernemen van Intratuin Bredevoort? Neem dan gerust contact op met Charlotte Heinen via c.heinen@bredevoort.intratuin.nl of via 0543-451233.

Kennisbank/toolkit

Social return waardering volgens bouwblokken:
http://www.socialreturningelderland.nl/images/bouwblokken-2019.pdf

HARRIE-training interne jobcoaching:
https://www.ikbenharrie.nl

Op naar de 100.000 banen:
https://www.opnaarde100000.nl