Wat bindt… Jesper en Stan
van Packy’s in ’s-Heerenberg
De één fietst dagelijks op en neer vanuit Ulft, de ander komt drie keer in de week met z’n eigen auto vanuit Kilder. De een is 21, de ander wordt bijna 21. Stan Karsten en Jesper Berntzen werken beiden al een paar jaar met veel plezier tussen de zure matten en snoepveters van Packy’s, een apart co-packbedrijf van Royal Fassin. Jesper: “Iedereen respecteert hier elkaar zoals je bent. We zijn een hechte groep collega’s.”
Packy’s is zo’n vijf jaar geleden opgericht om onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven op werk. General manager Miranda Maas vertelt: “Binnen Royal Fassin is er eigenlijk geen echte mogelijkheid voor een passende werkplek voor mensen met een extra begeleidingsbehoefte. De werkzaamheden zelf, de drie ploegendiensten, het hoge tempo en de grote ploegen maken dat maatwerk daar een te ingewikkelde puzzel is. Daarom kozen we voor een apart co-packbedrijf, genaamd Packy’s. Naast Stan en Jesper werken hier zo’n twintig andere mensen. Hiervan hebben negen mensen een doelgroepenindicatie of komen via de zogenaamde praktijkroute .”
Verschillend
Stan: “We hebben best veel verschillende leeftijden en veel verschillende mensen. Dat is ook leuk. Zo werken hier sinds juni ook vier jonge vrouwen uit de Oekraïne. In het begin was het best lastig om samen te werken; ze spraken natuurlijk nog geen Nederlands. Nu begrijpen ze steeds meer. En ik vind het nu ook leuk om Engels met hen te spreken!”
Jesper’s droom
Jesper werkt op dinsdag, woensdag en donderdag bij Packy’s. Op maandag en vrijdag werkt hij bij een dierenpension in Oud-Dijk. Hij volgde eerder de opleiding dierenverzorging en hoopt ooit z’n droom waar te kunnen maken en met schapen of geiten te kunnen werken. Miranda: “We werken graag mee aan Jesper’s droom. Daarom kan hij hier nu drie dagen werken.” Jesper: “De combi van beide banen past goed bij mij. En de sociale contacten hier zijn ook fijn.”
Belangrijk
Het werk is belangrijk voor beiden. Zo ging Jesper drie jaar geleden actief op zoek naar een werkgever waar hij meer uren kon werken dan dat hij voorheen bij een supermarkt deed. Deze uren vond hij bij Packy’s (waar mensen standaard 28 uur per week kunnen werken en sommigen 32 uur). Stan zat zelfs tijdens corona een hele tijd thuis, iets wat hem helemaal niet beviel. Stan: “Ik had toen eigenlijk helemaal geen dagindeling. Dan stond ik ’s morgens op maar wist eigenlijk helemaal niet wat ik kon gaan doen die dag. Niet fijn.” Uiteindelijk had hij met Miranda een eerste online gesprek en maakte hij via beeldbellen kennis met z’n nieuwe werkplek. Stan werkt er nu 32 uur: “Het bevalt me hier heel goed. Ik kan nu eigenlijk alles wel. Het leukste vind ik toch om veters te draaien*). Daar kan je zelf het tempo bepalen. Ik houd ervan om het snel te doen. Maar soms wil dat niet zo; dan kun je het ook gewoon zelf aanpassen.”
Jobcoach
Zowel Jesper als Stan hebben beiden een jobcoach. Jesper appt regelmatig met de jobcoach van gemeente Montferland en Stan z’n jobcoach van Laborijn komt regelmatig even langs. “Natuurlijk kunnen we werkdingen met Miranda bespreken maar het is fijn dat de jobcoach er ook is”, aldus Jesper. Ook voor Miranda zijn de jobcoaches fijn. “Ik heb goede contacten met hen. Stel dat ons iets opvalt tijdens het werk of we krijgen iets niet opgelost, dan kan ik eenvoudig met hen schakelen. Je staat er zeker niet alleen voor als werkgever.”
*) Veters draaien: snoepveters in een bundeltje in de verpakking leggen of ‘draaien’.
—-
Packy’s koos bewust voor een standaard werkweek van 28 uur waarbij de werktijden zoveel mogelijk zijn aangepast aan schooltijden: iedere maandag, woensdag, donderdag en vrijdag werkt men van 8.30 tot 14.00 uur, de dinsdag tot 17.00 uur. Met deze uren en -indeling biedt Packy’s bewust werkkansen voor bijvoorbeeld éénoudergezinnen en houdt men rekening met het bijstandsniveau. Een kleine groep werkt daarnaast inmiddels 32 uur; zij beginnen standaard om 7.30 uur. Ook zijn er plannen in de maak om uit te breiden naar 40 uur per week voor die medewerkers die dat structureel kunnen en willen.
Wil je graag persoonlijk nog wat meer informatie over de aanpak en ervaringen van Packy’s? Neem dan gerust contact op met Miranda Maas via mirandamaas@packys.nl.