Wat bindt… Jos en Wilfried

Als bezoeker van Hof van Eckberge zie je ze wellicht niet zo snel, maar Jos Reuverkamp en Wilfried Oude Lenferink zorgen er samen voor dat het belevingspark en de dierentuin er spik en span bij liggen én dat alles ook functioneert. Vanaf het moment dat Jos hier in Eibergen z’n nieuwe werkplek vond, was het Wilfried die hem wegwijs maakte en al z’n vragen beantwoordde. Maar wat de mannen vandaag de dag bindt is dat ze vooral veel zelfstandig aan het werk zijn. En tegelijkertijd voor elkaar klaar staan wanneer nodig.

Jos is 61 en van huis uit schilder. Sinds 2021 is hij echter van maandag tot en met vrijdag bij Hof van Eckberge te vinden. En dan vooral vaak buiten. “Hier is het fijn werken. Ik houd van buiten. Toen ik schilder was deed ik ook het liefst het buitenwerk, het binnenwerk vond ik maar niets. Hier zorg ik dat alles onderhouden wordt en mooi en schoon blijft: harken, snoeien, gaas vervangen, groene aanslag verwijderen. Alles wat je kan verzinnen. Daarnaast geef ik de dieren hier ook wel eens eten. En soms zijn er speciale klussen. Zo hielp ik de hovenier met de nieuwe adventure golfbaan. Hij zette alle planten uit en ik potte ze in de grond.”

Buddy
Wilfried Oude Lenferink werkt al jarenlang bij Hof van Eckberge en is verantwoordelijk voor veel (technisch) onderhoud op het park. Daarnaast is hij ook Jos z’n buddy en eerste aanspreekpunt. Wilfried: “Aan het begin toen Jos er net was, was het even zoeken. Voor Jos was natuurlijk alles nieuw en daarmee was de begeleiding intensief: veel uitleggen, laten zien en voordoen. Maar Jos groeide daar al snel in mee. Hij denkt nu zelf mee over wat te doen en hoe. En ook in het te woord staan van gasten is hij gegroeid. Hij redt zich daar goed mee en weet wat hij wel en niet kan beantwoorden. Hij is echt erg zelfstandig geworden.”

Bijna ‘eigen baas’
Jos: “Ja, eigenlijk werk ik nu bijna niet meer samen met Wilfried. Hij is wel ergens in de buurt maar we werken niet ‘samen’ aan iets. Het bevalt me hier goed, ook al is het soms best zwaar werk. In het verleden ben ik in de bijstand terechtgekomen. Vanuit daar kwam ik bij de kringloop in Borculo. Dat was ook mooi werk, ook al gaf ik toen al bij de sociale dienst aan dat ik graag buiten wilde werken, bijvoorbeeld bij de groenvoorziening. Op een gegeven moment moest ik bij de kringloop stoppen en ben ik bij Kramp in Varsseveld terecht gekomen. Voor mij als persoon was dat niet wat; het was hele dagen binnen. Hier in Eibergen ben ik veel buiten én voelt het bijna alsof ik ‘eigen baas’ ben. Ik kan vaak zelf bepalen wat ik ga doen.”

Talenten
Jos vervolgt: “Het was fijn dat Wilfried me aan het begin op weg hielp. Hij is echt de duizendpoot hier en heeft overal verstand van. Hij weet altijd precies wat er moet gebeuren of hoe. Ik kan altijd bij hem terecht. Of bij Maarten.” Maarten Reimes, oprichter en eigenaar van Hof van Eckberge, vertelt enthousiast over Jos als medewerker: “Jos gaat nagenoeg volledig zelfstandig zijn gang en heeft intussen de snoei-, onkruid- en bladrondes helemaal onder controle waardoor het er altijd netjes en strak uitziet. Daarnaast heeft hij meer talenten waar wij dankbaar gebruik van maken: hij assisteert, hij voert en verzorgt een groot deel van onze dieren en hij helpt ook mee met onderhoudswerkzaamheden, schilderwerk en realisatie van nieuwe projecten. Bovendien komt Jos zelf ook met suggesties voor verbeteringen, daar ben ik persoonlijk als werkgever altijd érg blij mee. Zo houden we de scherpte in ons bedrijf en blijven wij altijd vernieuwen.”

Borging zekerheden
Maarten vervolgt: “Jos is via onze contactpersoon van Fijnder bij ons gekomen via het project Unieke Achterhoekers. Inmiddels gaat hij zijn derde contract voor bepaalde tijd in. Het is zéker onze intentie om daarna over te gaan naar een vast contract. Daarbij gaan we er vanuit dat dan ook de borging van zekerheden in de regeling vanuit Fijnder, zoals de loonwaardemeting en bijvoorbeeld de no-risk polis, gehandhaafd blijven. Die regelingen zorgen immers dat wij als werkgever voor het deel waarin wij financieel risico lopen, ook een vangnet voor compensatie hebben.”

Groei
Maarten: “Wij hopen dat Jos hier nog lang met veel plezier z’n werk uit kan voeren.” Wilfried voegt toe: “Iedereen verdient een kans op fijn werk dat bij hem of haar past. En ook mijzelf brengt het wat; zoals een stukje extra ervaring. Bovendien vind ik mooi om te zien hoe hij hier als persoon groeit. Hij laat steeds meer z’n mening horen. Hoe het anders en beter kan. Voor hemzelf en voor iedereen.”

 


Loonwaardemeting
Maarten over hoe de loonwaardemeting werkt: “Bij de loonwaardemeting volgt een deskundige de werkzaamheden die Jos uitvoert en kijkt naar de productiviteit. Dit wordt samen met de functieomschrijving langs de productiviteit van andere medewerkers gelegd en hieruit volgt dan een loonwaardebepaling. Dit houdt in dat als Jos bijvoorbeeld 70% van de werkzaamheden verricht ten opzichte van een andere medewerker, wij als werkgever die 30% vergoed krijgen vanuit Fijnder. Jaarlijks wordt dit percentage opnieuw vastgesteld door de deskundige en waar nodig aangepast.”

Hij vervolgt: “De administratieve verwerking hiervan is erg eenvoudig: Jos staat gewoon voor 100% bij ons op de loonlijst en krijgt van ons ook het volledige salaris. Fijnder ontvangt van ons éénmalig zijn salarisstrook en vergoed rechtstreeks het percentage waarvoor we de loonwaardecompensatie ontvangen op onze bankrekening. Bij salarismutaties geven wij dit door en wordt ook weer het bedrag van de uitbetaling naar rato aangepast.”


Wil je graag persoonlijk nog wat meer informatie over de ervaringen op het gebied van inclusief ondernemen van Hof van Eckberge? Neem dan gerust contact op met Maarten Reimes via maarten@hofvaneckberge.nl of via 0545 – 46 1100.

Kennisbank/toolkit

Social return waardering volgens bouwblokken:
http://www.socialreturningelderland.nl/images/bouwblokken-2019.pdf

HARRIE-training interne jobcoaching:
https://www.ikbenharrie.nl

Op naar de 100.000 banen:
https://www.opnaarde100000.nl