Wat bindt… Koen, Stan, Mark, Wesley, Trijnie en Freddy

Mooie dingen maken van hout: picknicktafels, steigerhouten bedden en nachtkastjes, hondenmanden, noem maar op. Het is wat Koen, Stan, Mark en Wesley bindt. En het feit dat ze samen het hart van het bedrijf TDW Trading van Trijnie en Freddy Janssen vormen. TDW Trading verkoopt online houten meubels via PuurhoutXL. Als vanzelf gaven Trijntje en Freddy hun bedrijf vorm rondom deze mannen; echte specialisten.

Tussen de 18 en halverwege de 30 zijn ze. Iedere ochtend zijn ze stipt om 7:45 uur aanwezig. Wesley vanuit Doetinchem op de fiets, Stan met de auto vanuit Veldhoek en Mark vanuit Duiven en Koen met de scooter uit Wehl. De mannen werken hard maar er wordt ook goed voor ze gezorgd. Freddy Janssen: “Eigenlijk doen de jongens zelfstandig de hele productie. En dat gaat super. We zorgen dan ook goed voor ze; iedere vrijdag halen we wat lekkers en vrijdagmiddag wordt de kantinetafel omgebouwd tot ons privé biljart.”

Altijd een langere proeftijd
“De mannen zijn allemaal Wajongers. En ook voor deze vier had ik andere jongens met eenzelfde achtergrond. Veel van hen komen nog regelmatig hier. En Antoine, de jongen die als eerste hier werkte, werkt nu door bemiddeling van mij  bij de buurman. Mooi toch!”, vertelt Freddy enthousiast. Hij legt uit over hoe hij altijd in overleg gaat met het UWV: “Ik wil dat het voor de jongens én voor mij goed werkt. Dus zorg ik voor een langere proeftijd dan normaal zodat ik ze nog beter leer kennen. Het duurt namelijk altijd net wat langer voordat het een keer gaat wrijven en schuren. En juist dat moment wil ik wel gehad hebben om te zien of we er samen uit komen.”

Allemaal beter
Met het UWV bespreekt Freddy vaak diverse opleidingsmogelijkheden, soms al voor het aangaan van een traject omdat er twijfel over de ‘match’ is. Zeker dan kan zo’n langere proeftijd wenselijk zijn in ruil voor een opleiding die TDW Trading als werkgever betaalt. Zowel werkgever als UWV investeren dan in opleidingen. Freddy: “Een BHV-cursus, een cursus stofferen of een aanhangerrijbewijs, alles is bespreekbaar! Voor Wesley hopen we dat hij binnenkort voor een scooterrijbewijs gaat. Kijk, met zo’n insteek worden we allemaal beter: ik heb door de langere proeftijd een beter beeld van de jongens, mocht het niet werken dan houden ze er zelf hoe dan ook iets waardevols voor de toekomst aan over. En mochten ze wel blijven dan kunnen ze direct veel meer werkzaamheden binnen ons bedrijf oppakken.”

Droom
Mark werkt het kortst bij TDW Trading. Hij vertelt: “Vroeger werkte ik bij een bakker. Toen deze werd overgenomen vond ik het een mooi moment om naar iets anders te gaan kijken. Thuis kluste ik al veel en vaak met mijn vader en werken met hout sprak me altijd al heel erg aan. Eigenlijk ben ik nu qua werk m’n droom gaan doen.” Wesley kwam hier terecht via z’n stage vanuit het Prakticon. “Ik houd er vooral van om heel veel dingen op een dag te maken: lades, picknicktafels, hondenmanden”, aldus Wesley. Dit in tegenstelling tot Stan die dan bijvoorbeeld weer een hele dag met één bed bezig kan zijn.

Maakformulieren
“We weten ondertussen heel goed wat het beste werkt voor wie”, aldus Freddy. “Daarbij heeft iedereen z’n eigen map met maakformulieren. De formulieren liggen op volgorde zodat ze weten wat er de komende periode door hen gemaakt moet worden, wat er ook alweer allemaal voor nodig is en wat de belangrijkste stappen en aandachtspunten zijn. Dat werkt perfect. Stuk voor stuk zijn het ondertussen echte specialisten, juist omdat ze dit iedere dag doen. En dat blijkt ook: klanten weten van niets en verwachten gewoon goede kwaliteit. En die leveren we ook.”

‘Real life’
Wesley: “Het is fijn dat ik hier veel te doen heb. Het is gemoedelijk en ook afwisselend.” Freddy: “Eigenlijk is het toeval dat ik veel met Wajongers werk. Ik liep er eigenlijk min of meer tegenaan toen ik startte en ik heb het werk gewoon om de jongens heen gebouwd. En eerlijk… ik vind het ook leuker volk. Het is ‘real life’. Ik ben zelf ook niet standaard. En vind dat iedereen altijd een gelijke kans moet hebben.” Mark: “Ik ben blij dat ik een baan heb en hier werk. Ik zie de Wajong gewoon als loon en dus werk ik ervoor. Zo doe ik mee en krijg ik ritme in m’n leven.”


Wil je graag persoonlijk nog wat meer informatie over de ervaringen op het gebied van inclusief ondernemen van PuurhoutXL, onderdeel van TDW Trading? Neem dan gerust contact op met Freddy Janssen via info@tdwtrading.nl of via 06 20 20 44 72.

Kennisbank/toolkit

Social return waardering volgens bouwblokken:
http://www.socialreturningelderland.nl/images/bouwblokken-2019.pdf

HARRIE-training interne jobcoaching:
https://www.ikbenharrie.nl

Op naar de 100.000 banen:
https://www.opnaarde100000.nl