Wat bindt… Lotte en Marijke

Lotte Stronks is maar wat blij met haar collega Marijke. En Marijke Mattitamole is andersom net zo blij met Lotte en haar andere 15 directe Asito-collega’s. Daarvan heeft de helft net als Lotte een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor Marijke maakt dit geen enkel verschil. Ze houdt van sociaal contact, ongeacht waar de mensen vandaan komen of in welke situatie ze zitten. Iedereen kan meedoen!

Marijke en Lotte werken samen als collega’s bij Asito. Vanuit daar werken ze bij gemeente Winterswijk. Lotte: “Samen met zo’n zes anderen werk ik hier altijd op het gemeentehuis. Iedere werkdag ben ik ’s ochtends hier. We maken schoon. We hebben allemaal zo ons eigen werk wat we doen. Het is fijn en leuk en ik doe dit nu al bijna zo’n twee jaar.”

Buddy
Marijke wordt gekscherend wel een beetje de mama genoemd. Samen met de anderen zorgt ze ervoor dat het gemeentehuis spik en span is. Daarnaast fungeert ze echt als een maatje en buddy voor Lotte en de anderen die dat soms nodig hebben. Marijke: “Ik vind het altijd mooi om met verschillende mensen te werken; verschillende achtergronden, verschillende nationaliteiten.”

Harrie-training
Ze vervolgt: “Ik volgde ook de Harrie-training. Hierin leer je hoe je omgaat met collega’s die wat extra ondersteuning nodig hebben en voor wie werken minder makkelijk en vanzelfsprekend is. Het gebeurt niet zo heel vaak maar soms kunnen ze bijvoorbeeld heel erg snel veel stress van iets krijgen. De Harrie-training leert je hoe hier goed me om te gaan.”

Rustig
Lotte: “Ja, ik doe hier vaak m’n eigen ding en ben alleen aan het werk. Maar soms ben ik wel gestrest. Dan ga ik naar Marijke en ga ik met haar werken. Van haar word ik áltijd rustig.”

Gezien én gezellig
Wat de dames bindt? Ze vinden het beiden fijn werken op het gemeentehuis. Lotte: “Ik houd van het sociale. Even een praatje met iemand van de gemeente maken. Dan klop ik gewoon aan en hoor ik wel of er eventjes tijd voor is.” Marijke: “Wij kennen hier iedereen wel bij naam. En zij kennen ons. We worden écht gezien, zo fijn.” Lotte vult aan: “En het is echt gezellig werken als meidenteam onder elkaar met mensen uit Sri Lanka, Nigeria, Nederland, Vietnam, China, Syrië, Turkije en Indonesië.”

Eerlijke kans
Marijke en Lotte zijn erg blij met hun werkgever Asito die hun werkplek bij de gemeente mogelijk maakt. Lotte deed ook haar basisvakopleiding via Asito, het diploma dat ze nodig had om haar werk te mogen doen. Marijke: “Het is altijd goed geregeld bij Asito. Ik heb hier ‘no worries’. Hoe fijn is dat?” Lotte: “Ik hoop dat andere bedrijven in de Achterhoek ook het werken met mensen met een arbeidsbeperking oppakken. Dat zij zich hier ook meer voor openstellen. Want alle mensen verdienen een eerlijke kans om hun talenten te laten zien.”

Wil je graag persoonlijk weten hoe het Werkbedrijf (Asito) invulling geeft aan inclusief werkgeverschap? Neem dan gerust contact op met John Verpoort, Adviseur Inclusiviteit, via J.Verpoort@asito.nl of met Betty Jankuloska, Klantmanager, B.jankuloska@asito.nl.

Kennisbank/toolkit

Social return waardering volgens bouwblokken:
http://www.socialreturningelderland.nl/images/bouwblokken-2019.pdf

HARRIE-training interne jobcoaching:
https://www.ikbenharrie.nl

Op naar de 100.000 banen:
https://www.opnaarde100000.nl