Wat bindt… Mick, Dennis en Jasper

“Samen op klus gaan.” Dat vindt Mick Bannink het mooiste wat er is. Dat doet hij de meeste tijd samen met z’n collega Dennis Doornheim. Monika de Faauw van Zozijn – één van de twintig ambassadeurs van platform bind! – en Jasper Groot Roessink van Bergevoet maakten het mogelijk dat Mick een waardevolle collega werd voor Dennis en de andere medewerkers van het Doetinchemse sloop- en asbestsaneringsbedrijf.

Dennis: “Mick en ik gaan vaak samen projecten schouwen; kijken wat er gesloopt moet worden en wat daarvan nog geschikt is voor hergebruik.” Maar net zo vaak is Mick ‘echt’ aan de slag: op de werf met het verkoopklaar maken van circulaire bouwmaterialen voor hergebruik bij of met het daadwerkelijk slopen op locatie.

Handige bliksem
Dennis: “Mick is voor mij een extra rechterhand op de werkvloer. Hij werkt hard, is zelfstandig en een  handige bliksem met best wel wat technisch inzicht. En met een heftruckcertificaat, hoe mooi is dat?” Jasper vult aan: “En is hij bezig met het leren voor z’n VCA-diploma. Met begeleiding via Monika en Zozijn bereidt hij zich hier nu zelf op voor.”

Trots
Mick: “Ik wil niet thuis zitten met een uitkering. Daar komen de muren op me af. Ik heb het hier naar m’n zin. Ik blijf graag gewoon hier.” Trots vervolgt hij: “Ik kom nu overal en kan m’n werk ook aan familie en vrienden laten zien. Deze week werkte ik met andere collega’s bij de verbouwing op het Graafschap College en pas werkte ik mee aan de sloop van twee flatgebouwen aan de Beethovenlaan. Mooi man!”

Duidelijkheid
Wat de mannen bindt is de behoefte aan duidelijkheid over en weer. Mick vertelt: “Bij vorige werkgevers was er niet altijd één aanspreekpunt. En dan gaat het voor mij mis. Zo’n vast aanspreekpunt moet ik echt hebben. Voor mij is Dennis dat. Ook wanneer ik zelf ergens mee zit of tegenaanloop, ga ik naar hem toe.” Dennis vult aan: “Duidelijkheid is echt belangrijk voor hem. Zowel qua aanspreekpunt als qua afspraken en werkzaamheden. Dit werkt voor ons allemaal goed.” Dat Mick het naar z’n zin heeft, dat blijkt: “Ik werk hier drie dagen per week. Je leert iedereen echt goed kennen. Voor mij wordt iedereen bijna als familie.”

Eigenlijk geen drempel
“Als Bergevoet hebben we de mogelijkheid om werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: we hebben er het werk voor, zijn er op ingericht en willen als bedrijf op onze manier zo wat betekenen voor de maatschappij”, aldus Jasper. “Ik weet dat ingewikkeld lijkt maar het valt echt allemaal reuze mee qua regel- en papierwerk. Eigenlijk ervaren wij helemaal geen drempel. Het is veel eerder afwachten of het iemand is die qua werkzaamheden en persoon past.”

Zozijn
Monika de Faauw is Mick’s jobcoach en is zowel voor Mick als voor Jasper altijd op de achtergrond beschikbaar. Ze werkt bij Zozijn, de zorgorganisatie die Mick begeleidt bij het zelfstandig wonen en bij z’n werk. Monika: “Eigenlijk ben ik als een spin in het web en zorg ervoor dat alle zaken rondom het werk van Mick goed geregeld en duidelijk zijn. Het is echt een brede inzet, zowel qua begeleiding als praktisch. Zo werk ik het begin vaak een paar keer een paar uurtjes mee. Dan wordt goed duidelijk wat het werk inhoudt en kunnen we – wanneer nodig – de werkzaamheden wat  vereenvoudigen. Tegelijkertijd kan ik zo tips en adviezen geven aan de betreffende begeleider van het bedrijf. Maar ook geef ik als jobcoach tips aan bedrijven die nog niet eerder met Wajongers werkten over wat te doen of te regelen richting bijvoorbeeld het UWV. En altijd blijven we kijken naar het stellen van doelen. Zo is Mick ook gegroeid in de periode dat hij hier bij Bergevoet werkt. Iets om trots op te zijn.”

Wil je graag persoonlijk nog wat meer informatie over de ervaringen van Bergevoet? Of wil je meer informatie van Monika en haar collega-jobcoaches van Zozijn? Neem dan gerust contact op met Jasper Groot Roessink van Bergevoet, via Jasper@bergevoet.nl of met Monika de Faauw, via jobcoachteamachterhoek@zozijn.nl.

Kennisbank/toolkit

Social return waardering volgens bouwblokken:
http://www.socialreturningelderland.nl/images/bouwblokken-2019.pdf

HARRIE-training interne jobcoaching:
https://www.ikbenharrie.nl

Op naar de 100.000 banen:
https://www.opnaarde100000.nl