Wat bindt… Sven en Frank

Sven Rugers en Frank Navis kunnen het goed met elkaar vinden. Allebei werken ze bij Grijsen Park en Straatdesign in Winterswijk. Frank als bedrijfsleider en Sven als ‘chef insectenhotels’. Beiden twee mannen die graag een ander helpen.

In november 2020 klopte Sven (19) vanuit onderwijsinstelling Pronova voor een stageplek aan bij Grijsen, producent van kwalitatief hoogwaardig straatmeubilair. Frank: “Dat doen we wel vaker, stageplekken of snuffelstages. Soms vanuit Pronova, soms ook vanuit andere opleidingen. Het is een mooie en goede manier voor scholieren om de praktijk te leren kennen en voor ons om jongeren voor techniek en voor ons bedrijf te interesseren.” Sven: “Ik begon hier met twee dagen stage lopen. Dat beviel mij goed.” Frank: “Ook ons beviel het goed. Zelfs zo goed dat we Sven in juli 2021 een contract als hulpkracht gaven voor 5 dagen in de week.” Sven: “Ja, dat was echt mooi. Maar ik vond het ook heel spannend.”

Echt anders
Voor Sven voelde het werken met dat contract echt anders. Je bent dan immers écht een van de collega’s. Frank: “Ja, dan wordt er ook echt wat van je verwacht. Niet alleen in het werk dat je doet en dat je iedere dag op tijd aanwezig bent  Daar hadden we overigens bij Sven geen zorgen om. We leerden hem natuurlijk kennen tijdens zijn stage. Het is een gemotiveerde jongen, helpt anderen graag en is netjes. Z’n baan hier is echt z’n eigen verdienste!”

Bord
Sven: “Mijn vaste werk is het maken van insectenhotels. Daarnaast is er een bord waarop collega’s andere klussen en opdrachten opschrijven. In overleg met het hoofd bedrijfsbureau – de andere Frank – pak ik die dingen ook op. Het is allemaal leuk werk. Maar het leukste vind ik de collega’s helpen, dat doe ik altijd graag!”

Één aanspreekpunt
Frank vervolgt: “Wat Sven en wij allemaal wel geleerd hebben is dat het alleen goed werkt wanneer er echt één persoon is die het aanspreekpunt is voor Sven z’n werk. Dat is Frank van het bedrijfsbureau. Die duidelijkheid is echt nodig. En dat werkt heel goed. Op deze manier krijgt Sven van uit één aanspreekpunt verschillende opdrachten. Bijvoorbeeld de koffie verzorgen in de werkplaats,  ronde kantjes aan het hout maken, collega’s helpen met het hout aanpakken dat van de machines af komt of  in de zomer watergeven aan de planten en bomen.”

Niet alleen
Sven valt onder het doelgroepenregister. Dat betekent dat er twee keer in het jaar een jobcoach van Fijnder langs komt. Zij is zowel voor Sven als voor Frank belangrijk. Sven: “In mijn laatje heb ik haar telefoonnummer. Als er een keer iets zou zijn wat ik niet met iemand van hier over wil praten dan kan ik haar altijd bellen.”
“En ook voor mij is dit belangrijk, deze achtervang. Anders had ik het ook niet gedaan”, vult Frank aan. “Kijk, ik loop als werkgever nu een risico. Dat vind ik helemaal niet erg, zeker niet. Maar wel tot een zekere hoogte. Ons uitgangspunt als Grijsen hierin is altijd: ‘We gaan samen iets proberen in de hoop dat het een succes wordt. Maar als dat niet zo is, dan zeggen we dat ook gewoon eerlijk en op tijd tegen elkaar.’ Soms past het werk niet bij iemand. Soms past de persoon niet in het team. Die duidelijkheid moet er kunnen zijn.”

Wat je wél kunt
“Het is mooi om te zien hoe Sven hier z’n draai heeft gevonden tussen de andere collega’s. We weten inmiddels allemaal waar Sven goed in is. Zijn manier van werken is misschien anders. Maar elk mens is verschillend. En daar moet je gewoon rekening mee houden. Dan is de kans op succes veel groter”, aldus Frank. “Het gaat niet om wat je niet doet, het gaat om wat je wél kunt.”

Wil je graag persoonlijk nog wat meer informatie over de ervaringen op het gebied van inclusief ondernemen van Grijsen? Neem dan gerust contact op met Frank Navis via f.navis@grijsen.nl.

 

 

Kennisbank/toolkit

Social return waardering volgens bouwblokken:
http://www.socialreturningelderland.nl/images/bouwblokken-2019.pdf

HARRIE-training interne jobcoaching:
https://www.ikbenharrie.nl

Op naar de 100.000 banen:
https://www.opnaarde100000.nl