Wat bindt… Tonetta en Rutger

Voor Tonetta van Zeist is er niets mooier dan het werk dat ze nu doet. Voor Rutger Kappes is Ubbink al 18 jaar een fijne werkgever. Wat hen daarbij bindt? De lol in hun team.

Samen met Sjaak van Bever stuurt Tonetta een team van zo’n zeventien man aan. Allemaal directe Ubbink-collega’s en allemaal met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je vindt ze achterin in de grote productiehal in Doesburg, net voor de spuitgieterij. Druk bezig met allerlei werkzaamheden zoals stickers van transportkratten halen, het vullen van zakjes met productinformatie en afvoerbochten voorzien van een afdichtrubber.

Belangrijk werk
Rutger Kappes is 33 jaar, woont zelfstandig en werkt al sinds z’n vijftiende bij de producent van onder andere dakramen, vloerventilatie en rookgasafvoersystemen. Hij vertelt: “Wij zijn van de werkvoorbereiding. Als wij dit werk niet doen staat echt het hele bedrijf stil! Dat is ook het leuke, dat wij samen zoiets belangrijks doen.” De groep werkt elke werkdag net zoals iedereen in de productie van 6.45 tot 15.30 uur en ieder van hen heeft zo zijn of haar vaste taken. Rutger: “Ik vind het een leuke baan. Het is ook echt niet altijd hetzelfde, er is zeker wel veel veranderd sinds ik hier als stagiair begon. Er zijn meer taken bij gekomen.”

Alle neuzen de goede kant op
Tonetta werkt sinds vier jaar bij Ubbink. Ze startte op een andere afdeling in de productie maar na verloop van tijd vielen puzzelstukjes in elkaar en kon ze haar zorgachtergrond combineren met het werk bij Ubbink. “Het is mooi om met deze mensen om te gaan. Je bouwt echt samen een goede band en onderling vertrouwen op. Maar je moet echt wel iets meer geduld met hen hebben. En als dan alles goed loopt en iedereen heeft de neus de goede kant op staan, dan vliegt het werk er echt door”, aldus een glimlachende Tonetta.

Allemaal verschillend
Ze vervolgt: “Het zijn ook echt allemaal zeventien verschillende individuen. De één moet je zo benaderen en de ander zo. Het is voor mij persoonlijk echt de uitdaging om iedereen op zo’n manier te prikkelen dat ieders kwaliteiten er goed uitkomen en iedereen plezier en lol in zijn of haar werk heeft.”

Lol
Dat lijkt ook wel hetgeen te zijn wat Tonetta, Rutger en de anderen bindt; een beetje lol en plezier maken tussen het harde werk door. Rutger: “Werk is echt heel belangrijk voor mij. Mijn baan geeft me ritme, meer sociale contacten en plezier. Werken is goed voor ieder mens!”

Ubbink is één van de twintig ambassadeurs van platform bind! Er werken 25 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het bedrijf:
– 17 medewerkers zijn gedetacheerd via Laborijn en Scalabor.
– 2 medewerkers kwamen vanuit bovenstaande groep bij Ubbink in dienst.
– 6 medewerkers vallen onder het doelgroepregister.

Kennisbank/toolkit

Social return waardering volgens bouwblokken:
http://www.socialreturningelderland.nl/images/bouwblokken-2019.pdf

HARRIE-training interne jobcoaching:
https://www.ikbenharrie.nl

Op naar de 100.000 banen:
https://www.opnaarde100000.nl