Wat bindt… Yasser en Sandra

Aan de rand van Lichtenvoorde vind je tot september 2023 de tijdelijke opvanglocatie voor statushouders van de gemeenten Oost Gelre, Aalten, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Twee mensen die hier vanaf het eerste uur een belangrijke rol vervullen zijn Sandra Nijland, locatiecoördinator en Yasser Awad, servicemedewerker. Voor Yasser is het een mooie baan waarbij hij zijn eigen ervaringen en z’n Arabisch optimaal kan inzetten. En voor beiden is het een werkplek waar ze dagelijks van elkaar leren.

Yasser Awad is 27 en woont in Winterswijk. Hij vertelt hoe hij hier bij de opvanglocatie kon komen werken. “Werkleerbedrijf Fijnder begeleidde mij vorig jaar bij het vinden van nieuw werk. De jaren daarvoor werkte ik al op verschillende plekken. Zo was ik twee keer een tijd pakketbezorger bij Post NL en werkte ik bij de afsprakenlijn van de GGD tijdens de coronapandemie. Maar ook volgde ik een opleiding voor ICT-beheerder en waren er een paar jaren waarin ik mantelzorg verleende aan mijn vader die erg ziek werd en overleed. Het grote probleem bij het vinden van werk is dat ik tijdens mijn werk als pakketbezorger ben gevallen en een hele vervelende breuk in mijn pols kreeg. Hierdoor kan ik geen zwaar fysiek werk doen. Bij Fijnder werd ik echter vorig jaar benaderd voor speeddates waar ook uitzendorganisatie Seesing Flex Meedoen! altijd aansluit. Bij hen kwam de vacature voor servicemedewerker bij de opvanglocatie voor statushouders ter sprake.”

De juiste persoon op de juiste plek
Yildiz Pasman is consulent sociaal domein bij Seesing Flex Meedoen! vertelt: “Wij zitten twee ochtenden per week bij Fijnder in Groenlo omdat wij ons richten op een inclusieve arbeidsmarkt. Of het nu gaat om mensen met een psychische of fysieke beperking, een migratieachtergrond (statushouders), 60-plussers of mensen die al lange tijd thuis zitten. Wij vinden dat er altijd – en zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt – allerlei mogelijkheden zijn om iemand binnen een bedrijf een passende plek te bieden. En hoe mooi is het dat we een rol konden spelen voor zowel Yasser als voor de gemeenten: echt de juiste persoon op de juiste plek!”

Waardevol
Sandra is het daarmee eens: “Yasser is op z’n 17e zelf ook gevlucht vanuit Syrië. Hij kan zich dus goed verplaatsen in de situatie waar de mensen zich hier in bevinden. En kan ze ook heel praktisch helpen;  bijvoorbeeld met uitleggen hoe de dingen in Nederland zijn georganiseerd. Extra waardevol is dat Yasser niet alleen Arabisch spreekt maar het ook kan lezen en schrijven. Daarmee kan hij bijvoorbeeld vertalingen van vertaalbureaus checken of tolken bij algemene informatiebijeenkomsten. Dit doet hij naast de reguliere werkzaamheden zoals intakegesprekken houden, nieuwe bewoners op deze locatie inschrijven en ze informatie over de locatie geven en  ze helpen bij de inschrijvingen bij de gemeenten.”

Werken aan cv
Ze vervolgt: “In het begin het begin was Yasser misschien wat onzeker over of hij het wel goed deed, hij had immers geen ervaring met dit werk en deze doelgroep. Hij helpt mensen graag. Hoe mooi zou het zijn wanneer hij hier in de toekomst meer in kan gaan doen, bijvoorbeeld via een opleiding Social Work, en wanneer hij op dit gebied aan zijn cv kan werken?” Yasser: “Een eerste stap zet ik hiervoor nu al met het volgen van de Harrie-training.”

Elke dag van elkaar leren
Sandra en Yasser leren elke dag wel van elkaar. Sandra: “De kennis die Yasser met ons deelt over de Islamitische cultuur is heel waardevol. Ook bieden onze gesprekken mij veel inzicht en helpen deze gesprekken ons als team om beter te zien wat belangrijk is. En tegelijkertijd laten de gesprekken mij regelmatig zien hoe ingewikkeld de Nederlandse cultuur kan zijn vanuit het perspectief van mensen uit andere culturen. Daarnaast is Yasser heel warm en open en heeft goed contact met veel bewoners.” Omgekeerd leert Yasser ook veel van Sandra. “Hoe je omgaat met sommige verantwoordelijkheden. Maar ook hoe je in een team samenwerkt. Eigenlijk werkte ik in mijn vorige banen altijd alleen. Maar in een team is echt veel leuker en beter”, aldus Yasser.

Werkgevers: kijk naar de potentie
Sandra: “Tegen Achterhoekse bedrijven en organisaties zou ik willen zeggen: ‘Kijk ook eens naar de potentie en competenties van statushouders hier in de regio’. Als ik kijk naar de hoogopgeleide mensen die hier zitten die perfect Engels spreken… Ja, ze hebben een andere culturele achtergrond. En ja, het vraagt wellicht wat meer rust,  tijd en meer uitleg. Maar velen willen maar wat graag echt meedoen in de samenleving, de taal goed leren en  een bijdrage leveren aan Nederland.”

Meer weten over de ervaringen van Sandra als het gaat om de inzet van inclusieve medewerkers met een migratieachtergrond? Of wil je meer weten over wat uitzendorganisatie Seesing Flex Meedoen! voor jullie organisatie kan betekenen op het gebied van inclusief ondernemen? Neem dan contact met ze op via s.nijland@oostgelre.nl en yildiz@seesingflex.nl.

Kennisbank/toolkit

Social return waardering volgens bouwblokken:
http://www.socialreturningelderland.nl/images/bouwblokken-2019.pdf

HARRIE-training interne jobcoaching:
https://www.ikbenharrie.nl

Op naar de 100.000 banen:
https://www.opnaarde100000.nl