Weer groei in extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking

Sinds de start van de Banenafspraak zijn er landelijk 65.976 extra banen gerealiseerd. De doelstelling voor 2021 is het realiseren van 80.000 extra banen. De doelstelling voor de Achterhoek is dat er eind dit jaar 1.215 extra banen zijn gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze doelstelling werd al eerder bereikt en met een groei van 2,4% (92 banen) in het tweede kwartaal staat de teller in de Achterhoek al op 1.470 extra banen. Deze en andere cijfers publiceerde het UWV op 25 oktober 2021.

De Banenafspraak bestaat uit beloftes van overheden en werkgevers in de marktsector om samen 125.000 werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren (100.000 banen in de marktsector en 25.000 bij overheden). Dat doen we omdat we willen dat iedereen in Nederland mee kan doen in. Én het levert u als werkgever ook mooie dingen op, zoals:

  • Door een bepaald takenpakket te geven aan mensen met een arbeidsbeperking (jobcarving), hebben bestaande medewerkers meer tijd voor bijvoorbeeld acquisitie, research & development en klantcontact.
  • Steeds meer aanbestedingen, zeker van overheden, vragen om social return on investment.
  • Er zijn verschillende ondersteuningsmiddelen, zowel financiële tegemoetkomingen als begeleiding in natura.
  • U kunt een medewerker specifiek voor uw bedrijf opleiden en heeft dan een loyale werknemer die voor u door het vuur gaat.

Meer weten over de Banenafspraak, Participatiewet en Quotumregeling? Kijk hier!

Kennisbank/toolkit

Social return waardering volgens bouwblokken:
http://www.socialreturningelderland.nl/images/bouwblokken-2019.pdf

HARRIE-training interne jobcoaching:
https://www.ikbenharrie.nl

Op naar de 100.000 banen:
https://www.opnaarde100000.nl